Το θυμαρίσιο μέλι λοιπόν θεωρείται ο βασιλιάς των μελιών, εξαιτίας της άριστης ποιότητάς του. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποικιλίες μελιού που υπάρχουν! Υπερτερεί σε χρώμα, γεύση και άρωμα σε σχέση με τα άλλα μέλια. Στην Ελλάδα έχουμε από τα καλύτερα δείγματα θυμαρίσιου μελιού, κυρίως στα νησιά, αλλά και σε άλλες περιοχές νότια (στην Πελοπόννησο). Όσον αφορά τη γεύση του, το θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μία αίσθηση καψίματος στο στόμα (όπως συμβαίνει συχνά και με το μέλι σουσούρας).Είναι έντονα αρωματικό μέλι, ανοίγει κανείς το βάζο και μοσχοβολάει θυμάρι! Αυτό συμβαίνει γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων θυμαριού, που το κάνουν να μοσχοβολάει περισσότερο απ’όλα τα άλλα! Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. Είναι πυκνόρρευστο, γι’αυτό και προσοχή στις απομιμήσεις!
Όσον αφορά την κρυστάλλωση, το θυμαρίσιο μέλι κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.
Ιδιότητες:
· Τονωτικό
· Αντισηπτικό
· φάρμακο για τους στομαχικούς πόνους
· πρόληψη και αντιμετώπιση λοιμωδών, πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων.
· Καρδιοτονωτικό
· Πολύ καλό για αναπνευστικά προβλήματα
· Αυξάνει την ενεργητικότητα και τις φυσικές δυνάμεις του οργανισμού
Προσοχή!!! Πολλοί ισχυρίζονται ότι παράγουν θυμαρίσιο μέλι, αλλά στην πραγματικότητα το δοχείο περιέχει ένα ποσοστό 3% ή 6% θυμάρι και όλο το υπόλοιπο είναι ανθόμελο. Ένας τρόπος για να το καταλάβετε αυτό, δεν είναι το άρωμα, διότι και λίγο θυμάρι μέσα στο μέλι είναι αρκετό για να γίνει πολύ αρωματικό, αλλά η κρυστάλλωσή του. Δηλαδή όσο περισσότερο ανθόμενο έχει μέσα το θυμάρι, τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώσει, ενώ όπως είπα και παραπάνω το θυμαρίσιο μέλι κανονικά θα πρέπει να κρυσταλλώσει σε διάστημα 6- 18 μήνες.
Τέλος, όσον αφορά την τιμή του θυμαρόμελου: Το θυμάρι στα νησιά πωλείται 15-18 ευρώ το κιλό. Εμείς το τρυγάμε κάθε χρόνο στο Γύθειο και η τιμή του είναι στα 14 ευρώ το κιλό. Τώρα όσον αφορά εκείνους που ισχυρίζονται ότι το θυμάρι είναι ακριβό, αλλά παρ’όλα αυτά συνεχίζουν να το ζητούν , θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορεί να παρακάμπτει κανείς την ποιότητα ενός προϊόντος όπως το μέλι και να εστιμάζει ΜΟΝΟ στην τιμή; Να αναφέρεται στην τιμή και όχι στα χαρακτηριστικά του προϊόντος; Να αποσιωπά ότι η τιμή του μελιού είναι συνάρτηση της ποιότητάς του – και έτσι πρέπει να είναι!
Ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει μέλι στην τιμή των 6 ευρώ ή και φθηνότερο. Είναι όμως απαραίτητο να γνωρίζει ότι στην τιμή των 6 ευρώ ΔΕΝ αγοράζει θυμαρίσιο μέλι ή μέλι ερείκης ή ακόμα και καθαρό ανθόμελο!Και αυτό πολύ απλά συμβαίνει, γιατί ο μελισσοκόμος – ο παραγωγός δηλαδή στην τιμή θα συμπεριλάβει το πόσο μακριά πήγε τα μελίσσια του για να τρυγήσει το μέλι αυτό (έξοδα μεταφοράς), τη συντήρηση των κυψελών, την αλλαγή κεριών, τα βάζα και κυρίως τον κόπο του για το μέλι που παρήγαγε! Φυσικά αυτά όλα δεν αφορούν άμεσα τον καταναλωτή, τον αφορούν όμως έμμεσα, καθώς το μέλι των 6 και 7 ευρώ είναι ευνόητο ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριλάβει όλα αυτά τα έξοδα, επομένως καλό θα ήταν να του γίνει ένας έλεγχος!